Muzikoterapija u Familiji
top of page
Search

Muzikoterapija u Familiji

Updated: Sep 4, 2022



U Ustanovi Familia svakodnevno radimo na unapređenju fizičkog i mentalnog zdravlja naših korisnika, s tim ciljem smo ponovo pokrenuli i grupne aktivnosti, uz poštivanje epidemioloških preporuka.


Jedna od tih aktivnosti je muzikoterapija koju provodi diplomirana profesorica teoretsko-muzičkih predmeta sa višegodišnjim iskustvom u provedbi muzikoterapije.

Muzika je značajno sredstvo komunikacije, posebno za osobe koje imaju teškoće u verbalnom izražavanju. Direktno djeluje na emocije i nervni sistem te omogućava jedinstven način izražavanja misli i emocija.


Muzikoterapija se zasniva na buđenju emocija i sjećanja muzičkim podražajima te se korisnici kroz upotrebu zvukova i muzičkih instrumenata povezuju sa terapeutom, ali i međusobno. Muzikoterapija poboljšava kognitivne sposobnosti, jača samopoštovanje, smanjuje anksioznost, povećava motivaciju i koheziju unutar grupe.


Ciljevi muzikoterapije su upravljanje stresom, opuštanje i smirivanje, izražavanje osjećaja, poboljšanje motoričkih kapaciteta, komunikacije, pamćenja, i naravno ništa manje značajan aspekat zabave i druženja jer je aktivacija pacijenta značajna za sveukupni oporavak.

U foto galeriji možete pogledati kako su se naši korisnici zabavljali na grupnoj muzikoterapiji i kako ih muzikoterapija relaksira.






99 views
bottom of page