top of page

DOM ZA NJEGU FAMILIA 

Smještaj, njega i rehabilitacija 

O nama

O NAMA 

Ustanova za smještaj, njegu i rehabilitaciju “Familia”  osobama trećeg životnog doba i bolesnim osobama pruža adekvatan smještaj, medicinsku njegu i rehabilitaciju. Ustanovu "Familia" čine:

Jedinica za smještaj njegu i rehabilitaciju korisnika sa kognitivnim deficitima (demencije)

 

Jedinica sa rehabilitaciju nakon moždanog udara i drugih neuroloških oboljenja, te rehabilitaciju pacijenata nakon ortopedskih operacija

 

Jedinica za opštu i medicinsku njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti- palijativna njega

 

U svim jedinicama  Ustanove praktikujemo integralnu medicinsku njegu  i rehabilitaciju koju provodi visoko kvalificirano medicinsko osoblje, a njega i rehabilitacija  se izvodi prema savremenim procedurama i protokolima što omogućava najbolji oporavak te rezultira povećanjem kvalitete života korisnika. U našu Ustanovu su dobrodošli  svi koji su suočavaju sa svakodnevnim izazovima prilikom izvršavanja dnevnih aktivnosti, te im je u obavljanju istih potrebna stručna pomoć ili njega.

Vaša iskustva

"Teško je u nekoliko riječi iskazati zahvalnost i opisati nevjerovatnu brigu i posvećenost koju Dom Familia pruža našem dragom tati. Nakon veoma teškog moždanog udara tata je ostao potpuno nepokretan, bez mogućnosti da govori i jede. Da bi mu se omogućili hranjenje i disanje, ugrađene su mu gastrostoma i traheostoma. Potrebna mu je dvadesetčetverosatna njega uz stalni medicinski nadzor, a to mu nismo bili u stanju pružiti kod kuće. Bez obzira na njegovo izuzetno teško stanje, menadžment i osoblje Doma mu pružaju nevjerovatnu fizičku i psihičku podršku, raduju se s nama svakom njegovom napretku i stalno postavljaju nove ciljeve.", - Sanja, Gorana i Zlatan

NAŠA MISIJA

Važni ste nam u svakom trenutku.... i učinićemo sve što je u našoj moći da svaki dan Vašeg života bude ugodan i vrijedan dostojanstvenog življenja!

Posjeti Galeriju Slika

PROSTOR I OKRUŽENJE 

Prirodno okruženje, parkovi, šetnice, klupe, zelenilo i širina prostora omogućavaju ugodan boravak i različite aktvnosti prema mogućnostima korisnika. Dom je  koncipiran kao otvoren i multifunkcionalan prostor, te kao takav omogućava različite sadržaje  ovisno o planovima  aktivnosti te potrebama i  željama korisnika doma.

Stambene jedinice doma čine jednokrevetne, dvokrevetne sobe i apartmani. Svaka od njih  ima vlastito kupatilo prilagođeno nepokretnim ili teže pokretnim korisnicima. Svaka soba ima individulani karakter te ima mogućnost dodatnog uređenja.

Dom ima vlastitu kuhinju i pekaru. Za korisnike koji imaju posebne potrebe za ishranom (osobe sa dijabetesom, osobe sa smanjenim unosom ugljikohidrata, dijete i sl.) meni sastavlja kvalificirani nutricionist. Mogućnost zajedničke pripreme hrane za posebne prilike (rođendani, godišnjice i sl.) je prilika za korisnike, članove njihovih porodica, prijatelje i osoblje da razviju aspekt zajedništva i osjećaj porodične atmosfere.

BORAVAK U DOMU

U domu “Familia” našim korisnicima nudimo tri vrste boravka:  dnevni, kratkotrajni i dugotrajni boravak, ovisno o njihovim potrebama i željama.

Dnevni boravak

Dnevni boravak je namijenjen korisnicima koji žele da nastave da žive u svom domu a potrebna im je rehabilitacija tokom sedmice tri do pet dana u trajanju od nekoliko sati.  Mi organiziramo transport korisnika, rehabilitaciju, hranu, te povratak kući. Dnevni boravak je podesan i za upoznavanje sa prostorima i sadržajima doma, za buduće korisnike smještaja i drugih usluga Ustanove.

 

Kratkotrajni boravak

U domu Familia je adekvatan za korisnike kojima je potrebna njega u trajanju od 7-60 dana.  Ovaj tip smještaja je posebno podesan za korisnike kojima je neophodna rehabilitacija u  post-akutnoj fazi moždanog udara,  post-akutnoj fazi srčanog infarkta, te rehabilitaciji nakon implantacije vještačkih proteza (kuk, koljeno).

Dugotrajni boravak

Najčešći razlog za premještaj iz vlastitog doma i smještaj u dom Familia su značajno smanjeni ili izgubljeni funkcionalni kapaciteti, bolest, usamljenost, nesigurnost, stanovanje u prostoru koji nije adekvatan potrebama u kojim se osoba nalazi i konstantno povećanje potrebe za medicinskim servisima koji se ne mogu više adekvatno ispunjavati u domu korisnika.

Naša misija
Prostor i sadržaj doma
IMG_1051.JPG
Boravak u domu