top of page

DOM ZA NJEGU FAMILIA 

Smještaj, njega i rehabilitacija 

O nama

O NAMA 

Ustanova za smještaj, njegu i rehabilitaciju “Familia”  osobama trećeg životnog doba i bolesnim osobama pruža adekvatan smještaj, medicinsku njegu i rehabilitaciju. Ustanovu "Familia" čine:

Jedinica za smještaj njegu i rehabilitaciju korisnika sa kognitivnim deficitima (demencije)

 

Jedinica sa rehabilitaciju nakon moždanog udara i drugih neuroloških oboljenja, te rehabilitaciju pacijenata nakon ortopedskih operacija

 

Jedinica za opštu i medicinsku njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti- palijativna njega

 

U svim jedinicama  Ustanove praktikujemo integralnu medicinsku njegu  i rehabilitaciju koju provodi visoko kvalificirano medicinsko osoblje, a njega i rehabilitacija  se izvodi prema savremenim procedurama i protokolima što omogućava najbolji oporavak te rezultira povećanjem kvalitete života korisnika. U našu Ustanovu su dobrodošli  svi koji su suočavaju sa svakodnevnim izazovima prilikom izvršavanja dnevnih aktivnosti, te im je u obavljanju istih potrebna stručna pomoć ili njega.

Vaša iskustva

"Teško je u nekoliko riječi iskazati zahvalnost i opisati nevjerovatnu brigu i posvećenost koju Dom Familia pruža našem dragom tati. Nakon veoma teškog moždanog udara tata je ostao potpuno nepokretan, bez mogućnosti da govori i jede. Da bi mu se omogućili hranjenje i disanje, ugrađene su mu gastrostoma i traheostoma. Potrebna mu je dvadesetčetverosatna njega uz stalni medicinski nadzor, a to mu nismo bili u stanju pružiti kod kuće. Bez obzira na njegovo izuzetno teško stanje, menadžment i osoblje Doma mu pružaju nevjerovatnu fizičku i psihičku podršku, raduju se s nama svakom njegovom napretku i stalno postavljaju nove ciljeve.", - Sanja, Gorana i Zlatan

NAŠA MISIJA

Važni ste nam u svakom trenutku.... i učinićemo sve što je u našoj moći da svaki dan Vašeg života bude ugodan i vrijedan dostojanstvenog življenja!

Posjeti Galeriju Slika

PROSTOR I OKRUŽENJE 

Prirodno okruženje, parkovi, šetnice, klupe, zelenilo i širina prostora omogućavaju ugodan boravak i različite aktvnosti prema mogućnostima korisnika. Dom je  koncipiran kao otvoren i multifunkcionalan prostor, te kao takav omogućava različite sadržaje  ovisno o planovima  aktivnosti te potrebama i  željama korisnika doma.

Stambene jedinice doma čine jednokrevetne, dvokrevetne sobe i apartmani. Svaka od njih  ima vlastito kupatilo prilagođeno nepokretnim ili teže pokretnim korisnicima. Svaka soba ima individulani karakter te ima mogućnost dodatnog uređenja.

Dom ima vlastitu kuhinju i pekaru. Za korisnike koji imaju posebne potrebe za ishranom (osobe sa dijabetesom, osobe sa smanjenim unosom ugljikohidrata, dijete i sl.) meni sastavlja kvalificirani nutricionist. Mogućnost zajedničke pripreme hrane za posebne prilike (rođendani, godišnjice i sl.) je prilika za korisnike, članove njihovih porodica, prijatelje i osoblje da razviju aspekt zajedništva i osjećaj porodične atmosfere.

BORAVAK U DOMU

U domu “Familia” našim korisnicima nudimo tri vrste boravka:  dnevni, kratkotrajni i dugotrajni boravak, ovisno o njihovim potrebama i željama.

Dnevni boravak

Dnevni boravak je namijenjen korisnicima koji žele da nastave da žive u svom domu a potrebna im je rehabilitacija tokom sedmice tri do pet dana u trajanju od nekoliko sati.  Mi organiziramo transport korisnika, rehabilitaciju, hranu, te povratak kući. Dnevni boravak je podesan i za upoznavanje sa prostorima i sadržajima doma, za buduće korisnike smještaja i drugih usluga Ustanove.

 

Kratkotrajni boravak

U domu Familia je adekvatan za korisnike kojima je potrebna njega u trajanju od 7-60 dana.  Ovaj tip smještaja je posebno podesan za korisnike kojima je neophodna rehabilitacija u  post-akutnoj fazi moždanog udara,  post-akutnoj fazi srčanog infarkta, te rehabilitaciji nakon implantacije vještačkih proteza (kuk, koljeno).

Dugotrajni boravak

Najčešći razlog za premještaj iz vlastitog doma i smještaj u dom Familia su značajno smanjeni ili izgubljeni funkcionalni kapaciteti, bolest, usamljenost, nesigurnost, stanovanje u prostoru koji nije adekvatan potrebama u kojim se osoba nalazi i konstantno povećanje potrebe za medicinskim servisima koji se ne mogu više adekvatno ispunjavati u domu korisnika.

Naša misija
Prostor i sadržaj doma
IMG_1051.JPG
Boravak u domu
Njega u domu

NJEGA U DOMU

Njega u domu Familia predstavlja niz usluga koje pružamo našim korisnicima, ovisno o njihovim potrebama,  tako da boravak u domu Familia obezbjeđuje sigurnost i osjećaj topline vlastitog doma kako za korisnika tako i za članove obitelji.

REHABILITACIJA 

REHABILITACIJA

U sastavu doma za medicinsku njegu i rehabilitaciju „Familia“ nalazi se Centar za rehabilitaciju nakon moždanog udara.

Oporavak nakon moždanog udara je jedan od najtežih izazova sa kojim se osoba može sresti tokom života.

Kliničkim studijama je dokazano da rana multidisciplinarna i specijalizirana intenzivna rehabilitacija ima najbolje rezultate sa aspekta preživljavanja a i najbolji je terapijski pristup koji omogućava optimiziranje fizičkog i kognitivnog oporavka te poboljšanja ukupnog kvaliteta života.

U centru za rehabilitaciju nakon moždanog udara plan i program rehabilitacije svakog pacijenta individualno donosi rehabilitacijski konzilij kojeg čine: neurolog, fizijatar, psiholog, internista, farmakolog, logoped, glavna medicinska sestra, nutricionista i socijalni radnik.

IMG_0821.JPG
IMG_0791.JPG
Rehabilitacija
Demencija

DEMENCIJA

Dom Familia obezbjeđuje smještaj i njegu osobama sa simptomima demencije kao posljedice Alzheimer-ove bolesti ili vaskularne demencije.


U posebno dizajniranim prostorima koji omogućavaju lakšu orijentaciju i snalaženje, sa vizuelnim pomagalima, koje olakšavaju prepoznavanje vlastitih soba te zajedničkim prostorima koje karakterizira dodatna sigurnost, korisniku se omogućava ugodan i miran boravak sa aktivnostima priladođenim svakom korisniku pojedinačno.


Njegovatelji i medicinske sestre koje brinu o korisnicima sa simptomima demencije prošli su posebnu obuku namjenjenu za rad sa ovom populacijom. Grupna psihoterapija pomaže osobi da djelimično izađe iz svog  izoliranog svijeta i ponovo uspostavi kontakt sa drugima u nekoj formi u kojoj je u stanju, ali i također da svijet u kojem provodi sve više vremena kako demencija napreduje, učini svijetom ponovnog sanjarenja, opuštanja, sjećanja iz djetinjstva, muzike, smijeha, pokreta.


Možda po prvi put u životu, mogu se povezati sa tim dijelovima sebe koje savremeno društvo često zapostavlja. Na taj način i Vi možete upoznati šta je to u njima što je ostalo a ne samo šta ste sa demencijom izgubili.

Kontakt

Kontakt 

Hvala Vam što ste nam se javili

Vrijeme posjeta 

Pon- Petak: 14:30 - 18:30

Subota: 12:00 - 18:30

Nedjelja: 10:00- 18:30

 

*

Restrikcije za vrijeme COVID-19:

Posjete nisu dozvoljene. U izuzetnim slučajevima, posjeta se može najaviti jedan dan ranije.

U posjetu može doći jeda osoba, sa potvrdom o min. 2 vakcinacije, negativnim PCR testom ne starijim od 48h, ili negativnim antigen testom ne starijim od 24h. Osobe se mogu zadržati max. 15 minuta. 

Radno vrijeme 

0 - 24 h 

Adresa i kontakt 

Briješće Polje 4, 71000 Sarajevo, BiH

033 -956 480

033- 956 481

  • Facebook - White Circle

Copyright © Familia 2020

bottom of page