IMG_0084.jpg

Smještaj, njega i rehabilitacija

DOM ZA NJEGU FAMILIA

O NAMA

Ustanova za smještaj, njegu i rehabilitaciju “Familia”  osobama trećeg životnog doba i bolesnim osobama pruža adekvatan smještaj, medicinsku njegu i rehabilitaciju. Ustanovu "Familia" čine:

  • Jedinica za smještaj njegu i rehabilitaciju korisnika sa kognitivnim deficitima (demencije)

  • Jedinica sa rehabilitaciju nakon moždanog udara i drugih neuroloških oboljenja, te rehabilitaciju pacijenata nakon ortopedskih operacija

  • Jedinica za opštu i medicinsku njegu pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti- palijativna njega

U svim jedinicama  Ustanove praktikujemo integralnu medicinsku njegu  i rehabilitaciju koju provodi visoko kvalificirano medicinsko osoblje, a njega i rehabilitacija  se izvodi prema savremenim procedurama i protokolima što omogućava najbolji oporavak te rezultira povećanjem kvalitete života korisnika.

 

U našu Ustanovu su dobrodošli  svi koji su suočavaju sa svakodnevnim izazovima prilikom izvršavanja dnevnih aktivnosti, te im je u obavljanju istih potrebna stručna pomoć ili njega.

korisnik.jpg
IMG_0070.jpg

NAŠA MISIJA

Važni ste nam u svakom trenutku.... i učinićemo sve što je u našoj moći da svaki dan Vašeg života bude ugodan i vrijedan dostojanstvenog življenja!

PROSTOR I OKRUŽENJE 

Prirodno okruženje, parkovi, šetnice, klupe, zelenilo i širina prostora omogućavaju ugodan boravak i različite aktvnosti prema mogućnostima korisnika. Dom je  koncipiran kao otvoren i multifunkcionalan prostor, te kao takav omogućava različite sadržaje  ovisno o planovima  aktivnosti te potrebama i  željama korisnika doma.

Stambene jedinice doma čine jednokrevetne, dvokrevetne sobe i apartmani. Svaka od njih  ima vlastito kupatilo prilagođeno nepokretnim ili teže pokretnim korisnicima. Svaka soba ima individulani karakter te ima mogućnost dodatnog uređenja.

Dom ima vlastitu kuhinju i pekaru. Za korisnike koji imaju posebne potrebe za ishranom (osobe sa dijabetesom, osobe sa smanjenim unosom ugljikohidrata, dijete i sl.) meni sastavlja kvalificirani nutricionist. Mogućnost zajedničke pripreme hrane za posebne prilike (rođendani, godišnjice i sl.) je prilika za korisnike, članove njihovih porodica, prijatelje i osoblje da razviju aspekt zajedništva i osjećaj porodične atmosfere.


Vaša iskustva

Teško je u nekoliko riječi iskazati zahvalnost i opisati nevjerovatnu brigu i posvećenost koju Dom Familia pruža našem dragom tati. Nakon veoma teškog moždanog udara tata je ostao potpuno nepokretan, bez mogućnosti da govori i jede. Da bi mu se omogućili hranjenje i disanje, ugrađene su mu gastrostoma i traheostoma. Potrebna mu je dvadesetčetverosatna njega uz stalni medicinski nadzor, a to mu nismo bili u stanju pružiti kod kuće. Bez obzira na njegovo izuzetno teško stanje, menadžment i osoblje Doma mu pružaju nevjerovatnu fizičku i psihičku podršku, raduju se s nama svakom njegovom napretku i stalno postavljaju nove ciljeve.", - Sanja, Gorana i Zlatan